De nieuwe Belgische Arizona-regering onder leiding van premier Bart De Wever heeft opnieuw de mogelijkheid geopend om niet-aangegeven inkomsten of vermogen te regulariseren. In het regeerakkoord valt te lezen Dit betekent dat belastingplichtigen die in het verleden bepaalde bedragen niet correct hebben aangegeven, alsnog de kans krijgen om hun fiscale situatie recht te zetten. De deadline voor deze procedure lag op 31 december 2023 voor federale belastingen.

Een lange geschiedenis van fiscale regularisaties
Dit is niet de eerste keer dat de overheid een dergelijke maatregel invoert. Er zijn in het verleden al vier eerdere regularisatierondes geweest:
Eerste ronde (EBA, eenmalig bevrijdende aangifte): van 1 januari 2004 tot 31 december 2004.
Tweede ronde (EBA-bis): van 1 januari 2006 tot 14 juli 2013.
Derde ronde (EBA-ter): van 15 juli 2013 tot 31 december 2013.
Vierde ronde (EBA-quater): van 1 augustus 2016 tot 31 december 2023.
Tijdens deze verschillende periodes konden belastingplichtigen hun fiscale achterstanden rechtzetten door een bepaalde heffing te betalen. Bij de meest recente regeling werd op niet-verjaarde inkomsten een extra tarief van 25% toegepast. Voor verjaarde kapitalen werd een forfaitaire belasting van 40% gehanteerd, waarbij ook rekening werd gehouden met de herkomst van het kapitaal.
Naast de federale belastingen was er ook op gewestelijk niveau een regeling mogelijk. In Vlaanderen kon men bijvoorbeeld tot eind 2020 erf- of registratiebelasting regulariseren. Er bestonden ook samenwerkingsakkoorden tussen de federale en gewestelijke overheden om gecombineerde dossiers af te handelen.
Strengere regels in een nieuwe fiscale regularisatieronde
De recente heropening van de fiscale regularisatie brengt strengere voorwaarden met zich mee. Volgens de wetteksten die Aeacus heeft kunnen inkijken zouden de tarieven liggen hoger dan bij vorige regelingen:
Niet-verjaarde kapitalen worden belast tegen 30% (voorheen 25%).
Verjaarde kapitalen krijgen een heffing van 45% (voorheen 40%).
Er is ook sprake van een uitzonderingsregel voor belastingplichtigen die ‘te goeder trouw’ zijn, al is nog onduidelijk wat hiermee precies bedoeld wordt. Waarschijnlijk zal er, net als in vorige rondes, een bewijs van de legale herkomst van het kapitaal nodig zijn. Dit kan problematisch zijn voor erfgenamen die oude rekeningen erven en niet exact kunnen achterhalen waar het geld vandaan komt.
De Belgische overheid hoopt met deze regularisatie jaarlijks 75 miljoen euro op te halen en in 2026 zelfs 100 miljoen. Deze cijfers zijn realistisch aangezien we merken dat er een grote interesse is bij cliënten.
De nieuwe regeling voorziet eveneens in een samenwerking tussen de federale en regionale overheden, zodat naast federale belastingen ook ontweken erf- en registratiebelastingen kunnen worden geregulariseerd. Een aanvraag dient te gebeuren via het Contactpunt Regularisaties. In de begroting is alvast 10 miljoen euro opbrengst voorzien voor 2024, en de maatregel zou al deze zomer in werking kunnen treden. De eerste wetteksten zijn reeds beschikbaar, en Aeacus heeft deze kunnen inkijken om cliënten correct te adviseren over de nieuwe voorwaarden en mogelijkheden.
Procedure voor het indienen van een regularisatieaanvraag
Belastingplichtigen die hun fiscale situatie willen regulariseren, moeten een dossier indienen bij het Contactpunt Regularisaties. Dit dossier moet een gedetailleerde toelichting bevatten over de herkomst en omvang van de geregulariseerde inkomsten, kapitalen en btw-transacties. Indien relevant, dient ook een beschrijving van de gebruikte constructies of structuren te worden toegevoegd.
Na indiening van het dossier zal het Contactpunt een berekening opmaken van de verschuldigde heffing. Dit bedrag moet binnen 15 kalenderdagen na ontvangst van de berekening definitief en zonder enig voorbehoud worden betaald. Pas na de succesvolle afronding van deze betaling wordt een regularisatieattest afgeleverd.
In sommige gevallen kan de betalingstermijn van 15 dagen een uitdaging vormen. Indien financiële instellingen bijkomende verificaties of documentatie vereisen, kan dit leiden tot vertragingen die een tijdige betaling in gevaar brengen. Daarom is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met de betrokken bank en de situatie te verduidelijken, zodat eventuele administratieve obstakels tijdig kunnen worden opgelost.
Na afronding van de procedure zal het Contactpunt de Cel voor Financiële Informatieverwerking op de hoogte brengen van de regularisatie.
Met deze wetgeving beoogt de Belgische overheid een permanent kader voor fiscale regularisatie, dat belastingplichtigen de kans biedt om hun fiscale situatie te corrigeren, terwijl strengere controlemechanismen misbruik moeten voorkomen.
Waarom fiscale regularisatie relevant blijft
Hoewel de overheid strenger optreedt tegen fiscale fraude, blijft regularisatie een belangrijke optie. Veel belastingplichtigen hebben buitenlandse rekeningen (buitenlandse aandelenportefeuilles, cryptowallets, etc.) met onduidelijke fiscale status. Door de toenemende controle van banken en strengere witwaswetgeving wordt het steeds moeilijker om ongeregistreerde kapitalen te gebruiken. Banken vragen tegenwoordig steeds vaker bewijsstukken over de herkomst van grote bedragen, en zonder een officiële fiscale regularisatie kunnen deze gelden geblokkeerd worden.
De vraag blijft of deze nieuwe regularisatieronde echt de laatste zal zijn, zoals de overheid beweert. In het verleden zijn er al meerdere keren ‘definitieve’ regelingen geweest, die achteraf toch opnieuw verlengd werden. Belastingplichtigen die nog steeds niet-aangegeven vermogen hebben, doen er goed aan om deze kans serieus te overwegen voordat nieuwe, mogelijk nog strengere maatregelen worden ingevoerd.
Denkt u dat u te maken heeft met niet-aangegeven vermogen of inkomsten en wilt u uw fiscale situatie regulariseren? Boek dan gerust een vrijblijvend gesprek in om uw dossier te bespreken.
Christophe Romero Senne Verholle